
Câinii au un stomac de fier.
Acesta convindere, preluată de la bunicii noștri, care îl hrăneau pe Lăbuș cu mămăligă și oase, trebuie să dispară.
Este adevărat că prietenii noștri patrupezi pot mânca ”alimente” care pe noi ne dezgustă absolut, însă asta nu exclude faptul că ei nu pot dezvoltă afecțiuni la stomac (indigestie, diaree cronică, vărsături). Un bun exemplu poate fi laptele care provoacă diaree.
Cățelul tău este o ființă vie, căruia unele alimente îi pot face rău, sau chiar foarte rău.
Sarea și zahărul – Nu este o idee bună să împarți cu animalul tău covrigei sărați sau chipsuri. Prea multă sare poate provoca vărsături, diaree, ridicarea temperaturii și convulsii. Zahărul, poate afecta greutatea câinelui, poate cauza probleme dentare și chiar debutul unui diabet zaharat.
Alcool – Acesta are același efect că la oameni asupra ficatului și a creierului. Dar, spre deosebire de noi, pentru patrupede, este nevoie de o cantitate mult mai mică pentru a-i fi nociv animalului tău. Doar puțin alcool îi poate cauza diaree, vărsături, dificultăți de respirație, probleme de coordonare, comă sau chiar moartea. Iar, cu cât este câinele de talie mai mică, cu atât efectul poate fi mai rapid și mai mare.
Ceapă și usturoi – Atât ceapă, cât și usturoiul pot să distrugă celulele roșii din sângele câinelui, ducând la anemie. Cele două alimente pot fi sub formă de pudră, gătite, deshidratate sau proaspete, iar dacă fac parte din alimentația câinelui tău, în timp pot să-l otrăvească. Simptomele anemiei includ vărsături, lipsa poftei de mâncare și probleme cu respirația.
Alimente care conțin cafeină – Cafeaua, ceaiul negru și alte produse care conțin cafeină pot fi fatale pentru un câine, deoarece nu au antidot. Simptomele intoxicării cu cafeină includ stări de agitație, respirație rapidă, palpitații la inimă, tremur muscular, convulsii și sângerări. În plus, față de cafea sau ceai, cafeină poate fi găsită și în cacao, ciocolată, cola, alte energizante sau chiar în medicamente de răceală sau răceală.
Struguri și stafide – Strugurii sunt folosiți deseori pe post de recompensă de către stăpâni, dar asta nu este o idee bună. Deși nu este clar de ce, strugurii sau stafidele pot provoca insuficiență renală câinelui tău. Vărsături repetate sunt primul semn, urmând că animalul să devină deprimat și letargic.
Bomboane și gumă de mestecat – Dulciurile, gumă de mestecat, pastă de dinți, produsele de patiserie și unele alimente sunt îndulcite cu xylitol, un înlocuitor al zahărului, care poate provoca insuficiență hepatică sau creșterea secreției de insulină. Simptomele inițiale sunt identificate prin vărsături, stare de letargie și pierderea echilibrului.
Ciocolată – Majoritatea stăpânilor de animale știu că ciocolată nu este sănătoasă pentru patrupede, dar nu strică să mai spunem asta o dată. Ciocolată conține teobromină, iar cel mai mult se găsește în cicolată neagră și cea menaj. Câinelui îi poate cauza stări de vomă, diaree, sete continuă, un ritm cardiac anormal sau tremur.
Grăsimea și oasele – Resturile de la masă conțin oase și bucăți de grăsime pe care un om nu le mănâncă. Dacă i le dai câinelui tău, grăsimea îi poate cauza pancreatită, iar oasele îi pot afecta sistemul digestiv.
Sâmburi de piersici și prune – Problema cu aceste fructe este sâmburele, care poate cauza ocluzie intestinală. Mai mult, sâmburii de la fructele acestea conțin cianidă, care poate fi otrăvitoare atât pentru pentru câini, cât și pentru oameni, daca inghit cantitate mare de sâmburi.
Avocado – Indiferent cât de bun ți se pare ție, fructul de avocado conține persină, o substanță inofensivă pentru persoanele care nu sunt alergice, dar toxică pentru câinele tău. Dacă se întâmplă să ai un avocado în ghiveci prin casă, fii sigur că nu este la îndemâna câinelui, pentru că persina se găsește nu doar în fruct, ci și în frunze, semințe sau tulpină.
Mirodeniile – Pe lângă alimentele de mai sus, fii atent că animalul tău să nu ajungă la bicarbonatul de sodiu, praful de copt, nucșoara și multe alte mirodenii pe care le poate găși în cămară, pentru că pot fi extrem de toxice pentru câinele tău.